Ga naar de inhoud

Het dragen van je kind

Peuterdragen IMH Nederland

Op deze pagina vindt je een interview met draagdoekconsulente Elke Cobbenhagen, handige websites en laat Marilene de Zeeuw in een kort filmpje zien hoe de Amazone indianen en Marrons hun baby dragen.

Een interview met draagdoekconsulente Elke Cobbenhagen

Even voorstellen
Mijn naam is Elke Cobbenhagen, moeder van Vivian (4 jaar) en Renier (1 jaar). Naast mijn werk als zorgregelaar in de ouderenzorg ben ik ook gecertificeerd draagconsulte. Na de geboorte van mijn oudste ben ik in contact gekomen met dragen en dit heeft ons dagelijks leven enorm veranderd. Onze dochter huilde door het dragen veel minder en doordat ze meer ging slapen begon ze ook goed te groeien. Ze vond het heerlijk om in een draagdoek of draagzak mee te gaan wandelen met onze hond. Mijn werk als draagconsulent doe ik nu 3 jaar met veel plezier. Het is mijn visie om op een laagdrempelige maar goed onderbouwde manier ouders/verzorgers te helpen bij het leren dragen van hun kindje.

Hoe ziet een dag eruit als draagdoekconsulente?
Alle consulten plan ik naast mijn werk en gezin, dus meestal is het op een avond of in het weekend. Ik kom vaak bij de ouders/verzorgers thuis zodat hun kindjes lekker in hun vertrouwde omgeving blijven. Het ligt aan de consultvraag welke materialen ik meeneem. Zo heb ik een basisconsult waarin ik met draagdoeken en draagpoppen oefen. Maar het komt geregeld voor dat ouders/verzorgers alle opties willen bekijken en dan neem ik zowel doeken als dragers mee. Na een aantal keren samen oefenen met de draagpoppen, kunnen ouders/verzorgers hun eigen kindje dragen. Na het consult geef ik nog tips en advies en blijf ik bereikbaar voor vragen. Vaak help ik nog mee met het zoeken van de juiste doek of drager. Het is een ware zoektocht om de juiste doek of drager te vinden die past bij jouw budget en wensen.

Hoe komen ouders bij jou terecht?
Meestal komen ouders via, via bij mij terecht. Ze zoeken online en vergelijken websites van consulenten in de buurt. Ik ben een van de weinige gecertificeerde consulente en dat betekend dat soms ouders specifiek naar mij vragen i.v.m. de kennis en ervaring van special need kinderen (prematuur, dysmatuur etc.). Ook komen ouders/verzorgers via een osteopaat of krijgen ze via een lactatiekundige mijn naam door. Ik werk wel eens samen met Osteopathie Twente.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Over 5 jaar hoop ik dat het dragen van je kindje ‘erbij’ hoort. Dat we als moeders ons instinct volgen en de behoefte van ons kindje al leidraad kunnen nemen. Dragen heeft alleen maar voordelen voor de ontwikkeling van je kindje en het ontlast je als ouders/verzorgers zijnde, want je hebt je handen vrij.

Welke producten of websites beveel je aan?
Je moet altijd letten op een ergonomisch systeem! Dat betekent dat het draagsysteem van zachte en soepele stof gemaakt is en dat je kindje in de juiste manier ondersteund wordt. De welbekende M-houding, oftewel, knietjes hoger dan de billen en niet te veel druk op de rug van je kindje. Daarbij komt, dat slecht geknoopte doeken of niet goed afgestelde draagzakken, voor zowel de kindjes als diegene die draagt niet fijn zitten. Het effect van dragen valt dan snel weg en daardoor zal je ook je kindje minder gaan dragen.

Omdat er zo enorm veel keus is in producten en deze heel persoonlijk zijn, is het onmogelijk om bepaalde producten aan te bevelen. Mijn persoonlijke voorkeur kan heel anders zijn dan die van mijn klanten. Wel geef ik vaak aan wat kwalitatief goede producten zijn etc., maar iedere lichaamsbouw is anders en daar past niet elke draagzak bij. Een doek daarentegen is (mits de juiste lengte) wel altijd passend en is vanaf de geboorte te gebruiken. Draagzakken zijn vaak vanaf een bepaalde kledingmaat van je kindje, maar ook deze worden steeds meer en beter verstelbaar.

Een draagconsult plannen helpt bij het vinden van de juiste producten en manier van dragen. Ondanks dat een consult kosten met zich meebrengen, geeft het een grote kans dat je geen miskoopt doet. Draagdoeken en draagzakken kunnen een hele investering zijn.

Handige websites

Website van Elke Cobbenhagen, draagdoekconsulente
Dragen & Zo
Pure Baby Love

– Liever naar een winkel? Neem eens een kijkje bij borstvoedingscentrum Hengelo. Daar zijn onder andere draagdoeken te koop, maar worden ook workshops georganiseerd, zoals de workshop: voed, draag en koester je baby. Kijk voor meer informatie op de website van borstvoedingscentrum Hengelo.

Babydragen in Suriname

Elke cultuur heeft haar eigen tradities en gebruiken. In onderstaande video is een demonstratie te zien van babydragen door Amazone indianen en Marrons, gemaakt door Marilene de Zeeuw.

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer