Meteen naar de inhoud

Onderzoek & diagnostiek

Gedrag, ontwikkeling en vroegsignalering
Alle baby’s en jonge kinderen hebben momenten waarop je gedrag ziet waarbij je niet precies weet of dat bij de ontwikkelingsfase hoort of dat er meer aan de hand is. Zo puzzelen ouders vaak met kinderen die boze buien hebben, frustratie laten zien of juist heel teruggetrokken zijn. Het komt ook regelmatig voor dat ouders twijfelen of hun zoon of dochter achter loopt in de ontwikkeling. Bijvoorbeeld omdat het praten niet goed op gang komt of omdat de motorische ontwikkeling (het bewegen) niet soepel verloopt. Soms zien ouders juist dat de ontwikkeling sneller gaat dan verwacht. 

Meestal merken ouders gauw dat hun kind “over het gedrag heen groeit” of de ontwikkeling “bijtrekt”. Er zijn ook kinderen waarbij het gedrag of de ontwikkeling juist extremer gaat verschillen met andere kinderen van dezelfde leeftijd. Vaak wordt dit ook opgemerkt op het consultatiebureau.

Als je als ouder of professional twijfelt over het gedrag, de ontwikkeling en de aanpak, dan is het belangrijk om tijdig advies te vragen. Deel je zorgen, want vaak kan je al vrij snel gerustgesteld worden. Soms kan onderzoek antwoord geven op de vragen die je hebt. Of wijst onderzoek in de richting van de oorzaak  en daarbij horende oplossing.  Juist als je  onderbuik gevoel klopt, en toch iets aan de hand is, dan is het juist belangrijk dat er op tijd een goede behandeling ingezet wordt. Want we weten, hoe jonger het kind is, hoe meer effect de behandeling heeft. 

Onderzoek
Om erachter te komen of er mogelijk een goede verklaring is voor het gedrag en de ontwikkeling van je kind, wordt er vaak door de huisarts of het consultatiebureau verwezen naar een specialist. Welke specialist dit is, is verschillend. Als je twijfelt over de motoriek kom je vaak bij een kinderfysiotherapeut uit en als je twijfelt over het gedrag bij een IMH-specialist. Denk je dat er iets lichamelijks aan de hand is, dan wordt je vaak verwezen naar de kinderarts. Als je over meerdere gebieden vragen hebt, bijvoorbeeld over taal en spelen, dan kom je vaak als ouders bij een team uit, waar meerdere specialisten samen zitten. Ook zijn er in Nederland specialistische centra,  voor ontwikkelingsvragen die minder vaak voor komen. 

IMH Nederland zet zich ervoor in dat als je vragen hebt, je zo snel mogelijk bij de juiste deskundigheid uit komt. Zo hoef je niet steeds opnieuw je verhaal te doen en veel belangrijker, je krijgt gelijk de goede hulp. Om dit goed te doen, werken we uiteraard veel samen met anderen. In dit filmpje leggen we uit hoe we dat doen. 

Denk je dat we jou hierbij kunen helpen, neem dan gerust contact met ons op. We denken zowel mee met verwijzers als met ouders.Â