Ga naar de inhoud

De pauze die corona heet

De tijd stopt. De wereld stopt. Het leven lijkt even een pauze in te lassen. Maar wat doen we normaliter in een pauze? We pakken een bak koffie en gaan even zitten. Even niets en uitrusten van hetgeen net gedaan is. Maar wat als die pauze i.p.v. een half uur, een paar maanden in beslag neemt?

De koffie smaakt dan net iets anders en het uitrusten maakt plaats voor gevoelsmatige verveling. Je lichaam geeft een signaal af weer aan het werk te willen en het wil het leven weer oppakken zoals het voor de pauze was. Helaas hebben we dit niet zelf in de hand en lijkt het tot een kunst verheven om van deze nood een deugd te maken. Het moment waarop de wereld stopt met draaien, lijkt de mensheid zijn creativiteit optimaal aan het werk te zetten. Waar het beeldbellen dagelijks kost is geworden, waar kraamvisite plaats maakt voor raamvisite, waar de vrijmibo ook met dezelfde lol via skype getoast kan worden.

Kijk naar de mogelijkheden die zich voordoen

De intensiteit van contact neemt op het fysieke vlak juist enorm af, maar zorgt dat we op emotioneel vlak elkaar beter ondersteunen dan ooit tevoren. Deze pauze biedt ruimte voor zelfontplooiing die al langere tijd in de wachtkamer zat. Als ik toch eens wat meer tijd zou hebben dan…… Eindelijk kunnen die puntjes worden ingevuld en krijgen ideeën eindelijk die gestalte waar ze al langere tijd om schreeuwden. Kijk naar alle mogelijkheden die zich juist nu voordoen, nu er ruimte is. Waar we eerder met oogkleppen veelal gefocust waren op wat ons dagelijks bezig hield, lijken we nu ons blikveld te verruimen naar de dagen die wat verder in het verschiet liggen. Juist die dagen lijken in deze tijden meer de focus te krijgen en het doelwit te zijn waar ons vizier op gericht is. ‘Later’ wordt ‘vandaag’ en ‘ooit’ wordt zekerheid geboden voor de nabije toekomst. We zetten stappen vooruit op het moment dat alles stil staat. We doen het samen en koesteren al het moois waar we bijna blind voor waren geworden. Kijk dus om je heen en wees je bewust van wat er is en wat je hebt.

Wat had jij altijd al op je to-do lijstje staan maar stelde je altijd uit vanwege tijdgebrek?

Zet je gedachten om in daden

Pak dus die bak koffie en neem je rust. Zet je gedachten om in daden en pak de draad weer op om bewust deze tijd door te gaan en je doelen bij te stellen, scherper te krijgen en met beide handen te grijpen. Laat je niet leiden door gedachtes die de beren weer op de weg plaatsen, maar richt je kijk op de open wereld en zet die stap die je al jaren in je schoenen had.

Neem ook eens een kijkje op de pagina Aanbod voor ouders, hier vindt je handige werkbladen, video’s en tools voor jou als ouder. 

Dit blog is geschreven door Patrick Hegeman.

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer