Het is belangrijk én leuk om voordat je kindje is geboren al contact te maken met je baby. Daarmee laat je je baby welkom en geliefd voelen. Daarnaast versterkt het ook je nieuwe rol als ouder. Juist omdat er veel gaat veranderen na de komst van je kindje, is het belangrijk om momenten uit te kiezen waarbij je (samen) aandacht hebt voor de baby. Dit versterkt de relatie en maakt liefdeshormonen vrij. Deze zal jullie baby dan uiteindelijk ook weer voelen. Het is dus een win-win situatie! In dit blog beschrijven we tips om contact te leggen met je baby tijdens je zwangerschap(sverlof).
Praten tegen je baby
Vaak hebben ouders al ideeën over hoe een baby eruit gaat zien en gaan ze fantaseren. En hoe fijn is het dan om je baby al meer te kunnen betrekken bij je leven? Dit kun je doen door je al een beetje in de baby te verplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld gaan nadenken hoe het zou zijn in de buik en of de dag voor de baby druk of juist rustig heeft gevoeld. In gesprekken met je partner, vriend of vriendin kan je al wat meer voor jullie baby gaan spreken. Zo raakt de baby al echt betrokken bij jouw/jullie leven. Misschien lijkt dit in het begin heel gek, maar het voelt voor de baby erg vertrouwd om je stem te horen. Je zou bijvoorbeeld ook een verhaaltje kunnen voorlezen, of over je dag te vertellen.
Uit onderzoek blijkt dat een baby dit vanaf (ongeveer) 23 weken al kan horen en hierop kan reageren door bijvoorbeeld te bewegen naar jouw stem toe.
Leg je handen op je buik
Na ongeveer 27 weken kan de baby al echt naar je toekomen als je je hand op je buik legt. Hij/zij kan er tegenaan gaan liggen, of er bijvoorbeeld tegenaan gaan schoppen. Je zou dit ook in de vorm van een buikmassage kunnen doen. Je baby merkt dan niet alleen de aanraking, maar ook het feit dat de moeder ontspannen is, waardoor de baby dat zelf ook wordt. Het kan ook zijn dat de baby niet reageert, dan slaapt hij of zij waarschijnlijk en kun je het later nog een keer proberen.
Een andere manier waarop je leert aanraken is Haptonomie. Dit betekent letterlijk: ‘de leer van het aanraken’. Hierbij leer je (samen of alleen) hoe je met je baby kunt spelen tijdens de zwangerschap. Je zult bijvoorbeeld merken dat wanneer je zachtjes met je handen over je buik wrijft, je baby hierop kan reageren door zachtjes te gaan bewegen.
Wil je weten of er een haptotherapeut bij jou in de buurt zit? Kijk dan op de website van de beroepsverenging van haptoptherapeuten via deze link.
De kracht van muziek
Wanneer je regelmatig hetzelfde liedje zingt of luistert, gaat de baby deze herkennen (ook na de geboorte). Dit liedje kun je dan vervolgens gebruiken als troostliedje, omdat je baby dit liedje zal associëren met de veiligheid van de baarmoeder. Baby’s houden van rustig opbouwende klanken.
Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.
Bestel bijvoorbeeld dit leuke walvisje via hier.
Wiegen
Vanaf een week of 22, kun je de baby in de buik gaan wiegen. De baby is dan nog klein genoeg om alle kanten op te bewegen en te schommelen in de baarmoeder.Dit doe je door door twee warme handen om je buik te leggen en de buik zachtjes heen en weer te wiegen. Dit doe je zachtjes en ontspannen, waardoor de baby rustig zal worden en jij zelf ook. Hoe vaker je dit doet, hoe groter de kans is dat je baby hierop zal reageren.
Zwangerschapsyoga
Al na twaalf weken zwangerschap, kun je starten met zwangerschapsyoga. Hierbij leer je je bewust te worden van je lichaam. Je kunt je kindje nog niet zien, maar je kunt hem/haar al wel voelen. Doordat je je bewust wordt van je lichaam, kan het contact met de baby sterker worden.
Als je yoga liever thuis doet, dan biedt YouTube de uitkomst. Als je zoekt op zwangerschapsyoga kom je vele sessies tegen, die je ook kunt aanpassen aan het trimester waar je op dat moment in zit. Zoals deze van Yogamagazine, met een ontspanningsoefening aan het einde. Heerlijk!
Het is toch prachtig om je baby te kunnen voelen en te merken dat er wordt gereageerd op jouw geluiden en bewegingen!