IMH Noord-Brabant

IMH Noord-Brabant | Regionale ontwikkelingen & aanbod Infant Mental Health in Noord-Brabant

Infant Mental Health netwerk in Noord-Brabant

Welkom op de pagina van IMH Noord-Brabant. Met elkaar rollen we het werken vanuit de IMH-visie in de regio steeds verder uit. We bouwen samen aan een stevig netwerk, betrekken zo veel mogelijk organisaties en hebben samen intervisie.

Regio Noord-Brabant:

Anouk de Bruijn – GZ-psycholoog, EMDR practitioner VEN & IMH-specialist bij De Bruijn Psychologie
Contactgegevens: info@debruijnpsychologie.nl of 06-15 96 37 66

Nina Bäcker – Ouder-kind interactiebehandelaar bij 4MB
Contactgegevens: info@nina-natuurlijkininteractie.nl of 0165-769 000 

Regio Tilburg:

Brigitte de Jong – GZ-psycholoog & IMH-specialist GGZ-Breburg
Contactgegevens: b.dejongrindt@ggzbreburg.nl of secretariaat tel. 088-0161 700

Regio Roosendaal:

Annabel Hommel – GZ-psycholoog

Regio Bergen op Zoom, Breda en Terheijden:

Monique Kuijlen – Systeemtherapeut NVRG, IMH specialist DAIMH MBTParents bij de Viersprong
Contactgegevens: Monique@praktijkvanroozendaal.nl | Monique.kuijlen@deviersprong.nl

Anouk de Bruijn
GZ-psycholoog, EMDR Practitioner VEN, IMH-specialist DAIMH
Nina Bäcker
Ouder-kind interactie behandelaar
Birgitte de Jong
GZ-Psycholoog & IMH-Specialist GGZ-Breburg
Annabel Hommel
GZ-Psycholoog
Monique Kuijlen
Systeemtherapeut NVRG, IMH specialist
Previous
Next

Uitnodiging webinar GGD 21 maart 2023 | 20.00 uur

Voorbereiden op het ouderschap en bouwen aan de band met je kindje

Waarom is de ouder-kindrelatie een veelbesproken onderwerp als we het over de eerste 1000 dagen van je kindje hebben? Het antwoord is simpel; de basis van de band tussen jou en je kindje wordt bij uitstek in deze belangrijke periode gelegd!

Sprekers
Laura Schuts – projectcoördinator uitvoering Kracht van Preventie
Janneke Videler – IMH-specialist

Voor meer informatie en aanmelden ga je naar de site van GGD Hart voor Brabant

Vragen? Mail naar webinars@ggdhvb.nl

Een IMH-basiscursus volgen tot Infant Family Associate? Of door voor Infant Family Practitioner?

Ik wil mij inzetten voor goede IMH netwerkzorg

Wij ondersteunen IMH-professionals om zo goed mogelijk en efficiënt samen te werken omwille van de juiste ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen.  En als jij diezelfde missie hebt, dan je ben je welkom!

Wat krijg je
Onderlinge verbinding tussen professionals vinden we belangrijk bij IMH Nederland. Om hierin te faciliteren bieden we jou: 

  • Een inspirerende online community met IMH professionals uit heel Nederland, waarin je kennis en vraagstukken met collega professionals kunt delen.
  • Ruim 50 IMH-tools die voor je klaarstaan die je kunt gebruiken om werken vanuit de Infant Mental Health-visie goed vorm te geven.
  • Advies en ondersteuning vanuit IMH Nederland

Vind een IMH-professional of specifieke methode in Noord-Brabant

In onze database staan gescreende (zorg)professionals & (zorg)organisaties uit de regio Noord-Brabant. Onze database bestaat uit portfolio’s van leden, die allen minimaal een IMH-scholing van 15 uur en actief werkzaam zijn met gezinnen met jonge kinderen. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en methodes zijn. Wil jij ook zichtbaar zijn op onze website? Kies dan voor ons Pakket 2 IMH netwerkzorg!

Zorgvuldig opstellen van een interventieplan

IMH Nederland vindt het belangrijk om bij aanvang van een interventieplan, zorgvuldig na te denken waarom je kiest voor welke interventie of combinaties van interventies. Dit betekent dat een zorgvuldige triage, gebaseerd op hypothesen nodig is, dat duidelijk is wie wat doet en hoe er geëvalueerd wordt. Hoe er tot een juiste interventieplan en samenwerking gekomen kan worden, wordt beschreven binnen de IMH-netwerkzorg. Elke professionals en organisatie houdt zijn eigen behandelverantwoordelijkheid, IMH Nederland faciliteert en stimuleert samenwerking. 

Infographic: Infant Mental Health regio Eindhoven

IMH projecten in de regio Noord-Brabant

Nu Niet Zwanger (NNZ) ondersteunt en traint hulpverleners bij het aangaan van het intieme gesprek over kinderwens. Ze traint hulpverleners die de rol van aandachtsfunctionaris NNZ binnen hun organisatie op zich willen nemen. Lees meer over Nu Niet Zwanger.

Integrale Vroeghulp

Voor ouders van kinderen met (vermoeden van) ontwikkelingsproblematiek in Brabant. Meerdere gemeenten in Brabant hebben een kernteam, zoals in Tilburg, Eindhoven en Breda. Lees meer via Integrale Vroeghulp in de regio.

PABO jonge kind

Avans Hogeschool en Fontys hebben een expertisecentrum Jonge Kind die leerkrachten opleidt tot Jonge Kind Specialist. Tevens zetten ze zich samen met andere PABO’s in binnen het Expertisecentrum Early Childhood Education met projecten om binnen het basisonderwijs meer aandacht te krijgen voor deze leeftijdsgroep.

Kansrijke Start

Kansrijke Start is een landelijke campagne, om jonge kinderen een betere start te geven. Er wordt ingezet op betere samenwerking en de vorming van coalities via een subsidie die aan gemeentes wordt aangereikt. In Brabant hebben meerdere gemeenten een subsidie aangevraagd bij het Landelijk programma Kansrijke Start.

Onrustige Baby netwerkzorg

Infant Mental Health zorg, dichtbij ouders voor als zij een onrustige baby hebben. In elke regio worden professionals specifiek opgeleid om vanuit netwerkzorg ouder en kind te begeleiden goed te begeleiden. Op helpmijnbabyhuilt.nl vind je meer informatie voor aanspreekpunten in deze regio.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je regio?

Aanmelden regionieuws Noord-Brabant

Waarom Infant Mental Health netwerkzorg?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van de Infant Mental Health-visie. Het richt zich niet op één aspect van de groei of ontwikkeling van het  jonge kind, maar allerlei kennisgebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede netwerksamenwerking en het maken van één gezinsplan.

Infant Mental Health-professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut, aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij gezinnen met (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied en het indiviuele gezinslid, maar IMH behandelplannen zijn integraal van opzet, houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin, individuele kenmerken en de relaties onderling. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Volg ons ook op social media