Meteen naar de inhoud

Borstvoeding doe je zo!

In je baarmoeder krijgt je baby alle voedingsstoffen via de navelstreng van de moeder. Je lichaam filtert alles wat je baby nodig heeft en je lichaam zorgt optimaal voor de in jouw buik ontwikkelende baby. En dan wordt je baby geboren. Elke ouder wil natuurlijk het beste voor zijn kind. Onderzoek toont aan dat borstvoeding de beste en meest natuurlijke voeding is voor een kind. Dit is ook de reden dat de meeste ouders (75%) na de geboorte van hun baby kiezen voor borstvoeding. Maar na een maand geeft nog minder dan de helft van de moeders borstvoeding (46%) en slechts 18% van de moeders geeft met zes maanden nog borstvoeding. Dit is jammer, omdat er wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie, kinderartsen en lactatiekundigen om minimaal een half jaar volledig borstvoeding te geven.

Als de borstvoeding niet lukt.

Als ouders er voor kiezen om borstvoeding te geven en het niet lukt, overheerst vaak een gevoel van verdriet of soms zelfs van falen. Dit is begrijpelijk. Je bent net ouder en wil graag dat iets lukt, maar soms loopt het anders dan gewenst. Gelukkig is er een alternatief voor borstvoeding: flesvoeding. 

Wanneer je graag borstvoeding wilt geven, dan is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen, zodat de borstvoeding lukt. Of zoals de kinderarts Ko van Wouwe het zo mooi verwoordde in het dagblad Trouw: “Moeders krijgen voorgespiegeld dat ze allemaal natuurtalenten zijn, maar om met plezier en voldoening borstvoeding te geven, zijn vaardigheden nodig die ze soms moeten aanleren.”

In dit blog beschrijf ik kort wat uitgebreid in het boek Borstvoeding doe je zo staat. In dit boek lees je wat je kunt doen zodat de borstvoeding lukt én hoe je optimaal kunt genieten van het geven van borstvoeding. 

De eerste 1001 dagen van een kind (van conceptie tot 2 jaar) zijn cruciaal voor zijn of haar ontwikkeling. Alles wat wij letterlijk en figuurlijk aan onze baby geven in deze eerste dagen heeft levenslang gezondheidseffecten. (Bron: Nederlands Instituut van Psychologen).

Stap 1 De voorbereiding.

Bereid je voor op het geven van borstvoeding. Dit kun je doen door het lezen van een boek, te praten met vrouwen die met succes borstvoeding hebben gegeven en natuurlijk door het volgen van een cursus. Deze cursus wordt vaak gegeven door een lactatiekundige (specialist op het gebied van de borstvoeding), je verloskundige heeft waarschijnlijk ook een adres of je kunt mij bereiken via mijn mailadres onderaan dit blog.

Stap 2. De eerste voeding

Borstvoeding doe je zo blog debby mendelsohnProbeer deze zo snel mogelijk na de geboorte van je kind te geven. Het liefst tijdens het eerste uur. Je baby is dan wakker en alert en heeft vaak zin om te drinken. Let er op dat je je baby goed aanlegt. De melk komt namelijk niet uit het puntje van de tepel, maar uit de verbindingen rond het puntje. Zou je baby alleen het puntje in zijn mond nemen, dan krijgt hij geen melk en jij zere tepels. Wanneer je baby goed is aangelegd dan kan hij zo lang drinken als hij wil. Hij zal stoppen als hij voldaan is, of in slaap is gevallen.

Stap 3. Borstvoeding in de kraamtijd

Je baby zal elke keer dat hij honger heeft dit aangeven met hongersignalen. Deze hongersignalen zijn bijvoorbeeld op zijn vuistjes sabbelen of heel erg met zijn mondje naar jouw borst zoeken. Zie je een hongersignaal: leg je kindje dan aan.

Door je baby goed aan te leggen en elke keer je baby te voeden wanneer hij honger heeft, komt de borstvoeding goed op gang. Eerst in de kraamtijd en daarna zo lang als jullie dat wensen.

Stap 4. Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine

De borstvoeding gaat steeds makkelijker. Dit komt omdat je als moeder en kind steeds beter op elkaar raakt ingespeeld. Voor je het weet is de borstvoeding een onderdeel geworden van jullie dagelijkse routine.

Stap 5. Moedermelk combineren met vast voedsel.

De Wereldgezondheidsorganisatie en kinderartsen adviseren om minimaal 6 maanden volledig borstvoeding te geven en om daarna te beginnen vast voedsel. Dit vast voedsel komt naast de borstvoeding. Idealiter ga je hiermee door totdat je kindje 2 jaar oud is. Hierbij geldt de regel: hoe meer je kindje vast voedsel eet, hoe minder hij bij je drinkt. Maar zolang hij borstvoeding krijgt, zal  je melk maken voor je kind.

Stap 6. De borstvoeding afbouwen.

Dit gaat volgens het principe: hoe minder je de borst geeft, hoe minder melk je lichaam maakt. Geef je geen borstvoeding meer, dan stopt de melkproductie. Je kunt ervoor kiezen om totaal te stoppen met borstvoeding, maar je kunt er ook voor kiezen om  borstvoeding te combineren met flesvoeding. 

Dit blog is geschreven door Debby Mendelsohn. Naast schrijver van de boeken Zindelijk maken is kinderspel en Borstvoeding doe je zo! (Forte Uitgevers) geeft ze trainingen aan professionals en voorlichting aan ouders met als onderwerp borstvoeding. Dagelijks helpt ze ouders verder die vragen hebben bij de borstvoeding. Dit kan met consulten die via FaceTime of Skype, Whatsapp video of Teams plaats vinden. Meestal komt ze bij de ouders thuis om hen te helpen met de borstvoeding. Vaak is het voldoende om er te zijn en een paar borstvoedingen er naast te zitten. Meer informatie over borstvoeding, artikelen die ze heeft geschreven en andere contacten met de media, bekijk dan haar website: www.borstvoedingdoejezo.nl

Voor ouders en collega’s die vragen hebben is ze bereikbaar via de website en info@mendot.nl