Meteen naar de inhoud

Bewegen met je baby…interview met een baby-kinderfysiotherapeut

Geschreven door Marilou Vorsselmans &  Zillah Holtkamp

Mijn naam is Marilou Vorsselmans, baby-kinderfysiotherapeut. Sinds 1,5 jaar ben ik actief met ‘Bewegen met je Baby’, daarvoor heb ik 20 jaar een eigen kinderfysiotherapiepraktijk gehad. Graag wil ik mijn expertise op het gebied van motorische ontwikkeling, lichaamstaal en interactie met jonge baby’s inzetten voor jonge ouders om het nieuwe leven met een pasgeboren baby te vergemakkelijken, aangenamer, rustiger en plezieriger te maken.

Waarom heb ik mij gespecialiseerd in baby’s?

Die eerste paar maanden nadat je baby geboren is, er komt van alles op je af. Het vinden van een nieuw evenwicht is een ware uitdaging op zich. En dat in een periode van hormonale veranderingen, slaaptekort, een baby die nog geen woorden gebruikt en waarbij je alles vanuit lichaamstaal moet aflezen, een andere relatie met je partner….allerlei uitdagingen kruizen je pad.  In zo’n periode vragen ouders om handvatten. In dit blog krijgen ouders van baby’s handvatten voor de omgang met hun baby.

Interactie met je baby

Uit het blog hechting van Anouk van Vossen, weten we hoe belangrijk een goede band met je kindje is. Om die band te versterken, is het fijn om je baby te begrijpen. En dat is vaak de uitdaging, want je kan nog niet sturen op woorden, nee…je moet alles aflezen van lichaamstaal. Het is ‘de kunst’ om die te begrijpen en juist te interpreteren. Sommige signalen zijn duidelijk, zoals huilen (ongenoegen), door een oogje wrijven (slapen) of op een vuistje bijten (honger). Maar je moet er wel goed op letten, want de signalen zijn niet altijd even duidelijk. Aandacht hebben voor deze lichaamssignalen is een belangrijke voorwaarde om je baby te leren kennen. En ook al gebruikt je baby nog geen woorden, het is wel heel belangrijk dat jij blijft kletsen. Want intensieve verbale interactie stimuleert de taalontwikkeling.

Tip: het leren herkennen en begrijpen van lichaamssignalen van een baby is voor veel ouders met name de eerste weken erg ingewikkeld. Via onderstaande vind je een praktische signalenkaart over lichaamstaal bij honger.

En wist je dat een baby 5 basishuilgeluiden maakt? In Dunstan babytaal leer je hier meer over.

Spelen

Een pasgeborene heeft het de eerste weken druk met het wennen aan de nieuwe situatie, buiten de baarmoeder: zelfstandig ademhalen, temperatuur op peil houden, verwerken van voedsel  (denk aan boertjes, spugen, poepen, krampjes), omgaan met alle prikkels uit de omgeving en bewegen tegen de zwaartekracht in. Een hele klus, kun je je voorstellen! 
Neem je tijd om je kleintje te leren kennen…om te zien wat er gebeurt. Dit kan door eens een moment extra naar je baby te kijken. Spelen begint die eerste weken klein, wanneer je baby lekker in je armen ligt en jij biedt hem je vinger aan die vervolgens stevig vast gepakt wordt. Het opbouwen van oogcontact, gebeurt ook middels spel. Je hebt alle aandacht voor je kleine en probeert zijn blik te ‘vangen’. Op den duur gaat je baby je zelfs volgen met de ogen als jij even uit beeld dreigt te raken of wanneer je een andere houding aanneemt. Spelen met je baby kun je ook prima koppelen aan ‘het verluiermoment’ op de commode of op de eettafel.

Tip: Ik gebruik ook wel het VAT principe:

Volgen: Je kijkt aandachtig naar je baby: waar zijn de ogen, de armen. De benen? Zijn de bewegingen onwillekeurig of zie je al een beetje bewuste motoriek?
Aanpassen: Probeer je zelf aan te passen aan het spel/bewegingsniveau van je baby.
Toevoegen: Misschien is het prettig voor je baby als je de armpjes even vasthoudt in de middellijn, misschien wordt je baby rustiger als je hem een beetje tegendruk geeft, of steviger vastpakt.

Motoriek

Om de motorische ontwikkeling en de neurologische groei te stimuleren is het belangrijk om variatie aan te bieden. In buikligging of ‘Tummy houding’ worden heel andere vaardigheden aangesproken dan wanneer de baby op de rug ligt. Denk aan oprichten van het hoofd, rugspieren en stabiliteit in de schouders. Draaien naar zijligging is al een ‘half-omrol-moment’ en in zijligging wordt het bovenliggende armpje en handje meer aangesproken/ gestimuleerd. Komen de handjes al open? Stimuleer eens met een zacht speeltje tegen de handrug. Spelenderwijs ben je al druk doende om de motorische ontwikkeling te stimuleren.

Mijlpalen zijn (motorische) vaardigheden die de baby op een bepaald moment zelf kan. Ieder kind ontwikkelt zich op ‘eigen-wijze’. Er is veel variatie mogelijk en sla géén stappen over door het zitten en staan te veel en te vroeg te stimuleren. Neem de tijd, speel, varieer en geniet vooral!

Meer informatie

Marilou Vorsselmans is kinderfysiotherapeut, met veel ervaring op het gebied van baby’s.  Onlangs heeft zij zich met de cursus “anders kijken naar kinderen 0-2 jaar” verder verdiept in sensorische informatieverwerking bij jonge kinderen. Marilou is werkzaam in de regio Noord-Brabant en heeft haar eigen module bewegen met je baby” ontwikkeld.