Angst voor de bevalling
Wat is bevallingsangst?
Het krijgen van een kind, het is heel bijzonder. Maar het is ook spannend, vooral als het de eerste keer is dat je moeder wordt. Want hoe gaat die bevalling, wat komt er allemaal op je af en kan je dit en kan jouw lichaam dit allemaal? Een beetje zenuwachtig of angstig zijn voor de bevalling is deels dus heel begrijpelijk, omdat niemand je vooraf precies kan zeggen hoe het zal gaan. Om aanstaande bij die onzekerheid te helpen, wordt allerlei kennis gedeeld.  Zo kan je zwangerschapscursussen volgen, is er aandacht voor tijdens consulten met de verloskundigen en zijn er veel ziekenhuizen die rondleidingen geven zodat je weet waar je terecht komt als je moet bevallen in het ziekenhuis.
Ondanks al deze mogelijkheden kan het zijn dat je tegen de bevalling blijft opzien. Je merkt dat je steeds meer gaat denken aan alles wat er zou kunnen gebeuren, je ervaart meer spanning in je lijf als je aan de bevalling denkt of denkt dat je lichaam het niet aankan. De angst klachten voel je vaak, soms meerdere keren per dag. Soms komt de angst ook voort uit een negatieve ervaring met een eerdere bevalling, zie daarvoor ook bevallingstrauma. Er wordt geschat dat circa 6% van de vrouwen last hebben van een ernstige angsten. Extreme angst heeft ook een naam, namelijk tocofobie. Merk je angst bij jezelf, voel je dus niet raar. Veel meer vrouwen hebben er last van. Maak het bespreekbaar, je kan op allerlei manier begeleid worden.
Welke klachten kun je zien bij kinderen met bevallingsangst
Vrouwen met angst voor de bevallingen kunnen allerlei klachten hebben, die zich bij iedereen anders uiten. Hieronder staan voorbeelden:
- Â Negatieve gedachten (over eigen lijf, over bevalling, over controleverlies, over alles wat er kan mis gaan)
- Â Niet over de bevalling willen praten (vermijden)
- Nachtmerries, slecht slapen
- Somberheid en neerslachtig voelen, niet kunnen genieten van de zwangerschap
- Veel spanning in het lijf voelen, gestresst voelen
- Moeite met concentratie
- Conflicten met omgeving of contact met andere vermijden die over de bevalling willen praten
- Medicaliseren van de bevalling
- Geen natuurlijk bevalling willen, maar een geplande keizersnede
- In extreme situaties wordt een zwangerschap of bevalling vermeden
Wat kun je doen
De bevalling is voor veel vrouwen spannend, je kan daar gerust over praten met iemand die je vertrouwt. Merk je dat anderen je angstige gevoel niet begrijpen, zoek dan op tijd professionele hulp want je kan geholpen worden! Afhankelijk van de reden van je angst kan je bijvoorbeeld extra voorlichting krijgen over de bevalling, gebruik van bijvoorbeeld pijnmedicatie en de ‘moeder-kind vriendelijke’ geplande keizersnede. Een Doula kan je helpen en kan je ook begeleiden tijdens je bevalling zodat je iemand bij je hebt die je steeds kan vertellen wat er gaat gebeuren. Via zwangerschapsyoga of zwangerschapshaptonomie kan je meer gaan ontspannen en positiever gaan leren denken over de bevalling. Er zijn ook diverse psychologen gespecialiseerd in bevallingsangst, zij kunnen je helpen om minder angstig te denken.
Online ondersteuning
Stichtingbevallingstrauma zijn professionals die veel ervaring hebben in het werken met zwangeren met angst en/of traumaklachten. Ze hebben hun kennis gedeeld op hun website. Op de website van De Verloskundige (KNOV) vind je informatie die je kan gebruiken om je voor te bereiden op de bevalling. Mirjam van Biemen, journalist en moeder van twee, schrijft over haar zoektocht toen ze angstig was voor bevalling. In haar artikel in de Volkskrant herkenbaarheid, ideeën waar je terecht kan en professionals aan het woord.
Richtlijnen en achtergrondinformatie voor professionals
- Publicaties van Irene Veringa verloskundige, onderzoeker en Mindfulness trainer. Lees hier meer
- Handboek psychiatrie en zwangerschap