Meteen naar de inhoud

IMH.. wat betekent het eigenlijk?

Waarom heet ons platform IMH Nederland? Waar staat IMH voor en wat betekent het? En waarom vinden wij het zo belangrijk dat dit begrip bekend raakt onder jullie (ouders van jonge kinderen)? In dit artikel vertelt ik jullie meer.

Infant Mental Health

Voor mij begon IMH in 2016 te leven, toen ik startte met de opleiding tot IMH-specialist. IMH staat voor Infant Mental Health, wat vrij vertaald zoiets als “de psychische gezondheid van jonge kinderen” betekent. Voor mij als psycholoog werkend met jonge kinderen, was het volgen van deze opleiding een logische stap… en nu mijn jongste zou gaan starten op de kleuterschool had ik gelijk iets om de lege momenten mee op te vullen. Maar eerlijk, ik had me toen nog geen echt beeld gevormd van Infant Mental Health. Niet als professional en zeker niet als ouder. 

Totdat ik de eerste colleges had….en dacht: “Wat had ik graag gewild dat iemand mij iets over Infant Mental Health had verteld voor ik moeder werd.”

Infant Mental Health en kindontwikkeling

Technisch gezien kun je Infant Mental Health vergelijken met de fundering van een huis. Als de fundering van een huis niet stevig is, loop je later in de bouw van het huis tegen allerlei problemen aan. Zo werkt dat ook met kinderen. Tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar erna wordt die fundering (basis) gelegd voor de rest van de ontwikkeling van een kind. Die basis is een combinatie van het rijpen van de hersenen, lichamelijke ontwikkeling en vertrouwen krijgen in de mensen om je heen.

Ontwikkelen kost energie

Aan ouders leg ik altijd uit dat zo’n klein mensje alle energie nodig heeft om van alles te leren. Van het eerste lachje, het leren drinken uit een fles tot het eerste stapje, er moet heel veel ontdekt en vooral heel veel geoefend worden. Wist je bijvoorbeeld dat na het 2e levensjaar een kind al 80 procent van het hersenvolume heeft van een volwassene? In al die jaren erna komt er slechts 20 procent bij. Dat zegt dus iets over hoeveel er die eerste jaren geleerd wordt. Een baby en peuter die ontspannen op kan groeien, kan alle energie stoppen in deze ontwikkeling. En als ouders hoef je dit vaak alleen maar te faciliteren, het jonge kind zoekt zijn eigen uitdaging wel. Dat is juist zo wonderlijk!

Infant Mental Health en ontwikkeling ouders

Ook ouders zijn zich hard aan het ontwikkelen als ze een kleintje krijgen. Dat gebeurt fysiek,  hormoonhuishouding verandert en ook het brein verandert. Heel interessant  is de documentaire die NPO Focus daarover gemaakt heeft  en die Kennis van Nu gemaakt heeft. Maar daarnaast zijn er allerlei psychologische aspecten die meespelen.  “Motherhood Constellation” is een overkoepelende term waar allerlei aspecten van het ouderschap in samenkomen. 

En juist de aandacht voor het ouderschap was iets wat ik net heb gemist als moeder. Ik bereidde me tijdens de zwangerschap vooral voor op de baby en op allerlei praktische zaken. Er was weinig oog voor wat ikzelf nodig had. Nu 8 jaar verder, zie ik het moeder worden als een eigen ontwikkelproces.  Alles wat je voor het eerst doet, kost meer energie en maakt je onzeker. Dat geldt dus ook voor het ouderschap. 

Het begeleiden van het ouderschap krijgt daarom een belangrijke plek binnen Infant Mental Health.

Infant Mental Health stelt gerust

Maar tijdens het eerste college IMH bleken die hersenspinsels van mij helemaal niet zo gek…sterker nog: er was een hele theorie over! Heel veel moeders hebben die gevoelens van onzekerheid en onwetenheid, en vaders ook. Ik kwam als herboren uit de schoolbanken…zo gek was ik niet! En daar werd het eerste zaadje geplant voor IMH Nederland, want dit zouden toch ook al die andere moeders moeten weten als ze zwanger zijn of een jong kind hebben? En zeker als er wat is met de gezondheid van je kind, want als er iets je uit evenwicht brengt is het wel of het wel goed komt je kleintje. 

Het hoeft niet perfect

Nog iets wat ik leerde als moeder over Infant Mental Health: hoe belangrijk de eerste jaren ook zijn voor de rest van het leven van je kind, je hoeft het niet perfect te doen! Sterker nog, je kind leert er juist veel van als je fouten maakt of dingen onhandig doet. Je kan blijkbaar heel veel in de relatie met je kind herstellen en uitleggen, of voordoen hoe je een fout kunt oplossen. Met alle druk die je in de media hoort over het belang van die eerste 1001 dagen en hechting, was dit wel een hele fijne tegenhanger.

Meer weten over Infant Mental Health? Kijk op onze scholingspagina voor inspiratie en om te zien of er een cursus of training is die bij je past.