Ga naar de inhoud

IMH preventie en behandeling

Begeleide oudergroep voor zwangeren, aanstaande ouders, gezinnen met baby’s en jonge kinderen

Begeleide oudergroep

Onze deskundigen ondersteunen (aanstaande) ouders bij de opvoeding van baby’s, peuters en kleuters. We bieden daarbij een online groep waar ouders elkaar een jaar in kunnen treffen en elkaar kunnen ondersteunen. De groep wordt begeleid door onze experts. Ook krijgen ouders van deze oudergroep toegang tot de live groepsbijeenkomsten voor ouders

De sfeer begeleide oudergroep is vooral inspirerend, uitnodigend en veilig tegelijk. Je denkt samen met andere ouders na, oefent met voelen wat stressvolle situaties bij je oproepen én je leert je te richten op wat je wél kunt beïnvloeden in jullie gezin. Je leert je verplaatsen in je kind én contact te houden met jezelf. 

Onze deskundigen zijn in de oudergroepen aanwezig, om de groep te begeleiden en je te voorzien van inzichtgevende materialen en oefeningen. 

Samen leren over opvoeding van jonge kinderen

Aanmelden

Een Infant Mental Health deskundige is gespecialiseerd in de ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen en helpt je op weg om op te voeden vanuit veiligheid en vertrouwen

Wat kan je doen naast de groepsbijeenkomsten?

In contact met ouders in de buurt

We weten dat ouders veel hebben aan steun van andere ouders. Dat kan net zoveel positieve verandering brengen als een individueel hulptraject. We wijzen je graag de weg naar goede vindplekken van digitale en live ouder communities, per thema.
Veel gemeenten bieden live oudercommunities aan, al dan niet begeleid door deskundigen op het vlak van jonge gezinnen. Je kunt denken aan deze vormen:
– Centering Pregnancy en Centering Parenting georganiseerd door je verloskundige en de Jeugdgezondheidszorg in je gemeente
– Lokale maandelijkse ouder-kind café, borstvoedingscafé of Mamacafé: wandel eens binnen
– Cuddle & care, een wekelijks ouder-kind café voor jonge ouders
– Informele steun voor gezinnen door een ander gezin, een paar uur in de week:
– Informele steun door andere ouders die bij je langs komen bij Homestart
– Digitaal daten voor een koffiedate of wandeling op Buurtmama’s: de ontmoetingsplek voor mama’s
– Besloten groepen op Facebook of Instagram of andere oudercommunities.In 

Onze individuele ondersteuning

Hulp in drie gesprekken

Als (aanstaande) ouder komt er veel op je af. Soms lukt het om hier goed mee om te gaan. Maar er kunnen ook periodes zijn waarin je merkt dat je veel vragen hebt en graag wilt overleggen met een professional die gespecialiseerd is in het ouderschap en opvoeden van jonge kinderen. 

In dit pakket kan je met behulp van een IMH professional in drie gesprekken aan de slag met de vragen die je hebt. Je krijgt naast de individuele ondersteuning, ook informatie en tools, zodat je ook tijdens en na de gesprekken handvatten hebt om mee aan de slag te gaan. 

Behandeling

Je zorgen over jullie gezin kunnen soms sterk zijn en langere tijd aanhouden. Met hulp van een IMH-behandelaar kun je op tijd je klachten ombuigen. Zo kun je weer met vertrouwen en energie je rol als opvoeder invullen en de ontwikkeling van je kind weer in gang zetten.

Na een eerste inventarisatie van je vragen en zorgen, krijg je een korte samenvatting en een plan van aanpak. In dit plan van aanpak kiezen we een focus van de behandeling op één van de problemen, en staan de doelen waar we mee aan de slag gaan. In maximaal 5 behandelsessies ga je daarna met de doelen aan de slag. 

De behandeling is online of live in Delden. Als de hulp beter live gegeven kan worden, terwijl je niet in de regio Twente woont, dan zoeken we naar een behandelaar in jouw regio.

Zelf op zoek naar informatie

Wil je alleen informatie? Zoek dan op onze themapagina’s informatie over verschillende hulpvragen van ouders. Je vindt hier zelfhulp en gratis online cursussen.

– Help mijn baby huilt
– Help mijn baby of peuter eet niet
– Help mijn baby of peuter slaapt niet

Jullie privacy en veiligheid

De online hulp krijg je aangeboden vanuit een beveiligde omgeving, met beeldbel ondersteuning en informatie die je altijd kunt terugkijken of teruglezen op een moment dat jij het wenst. Je IMH professional of IMH behandelaar kijkt vervolgens samen met je hoe je deze kennis kan toepassen binnen jouw gezinssituatie.

Vergoeding of zelf betalen?

Omdat wij contractvrij werken, hebben we geen afspraken met gemeenten of zorgverzekeraar. Dat betekent dat je de sessies of deelname aan de oudergroepen zelf betaalt. Soms vergoeden zorgverzekeraars een deel van de zorg geboden door niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Wil je hiervan gebruik maken, vraag dan zelf na bij je zorgverzekeraar welke regels zij hiervoor hanteren.

 

Aanmelden

We bieden je een gratis kennismakingsgesprek. Dit helpt jou en ons om te zorgen dat je de juiste informatie en ondersteuning krijgt. Omdat we vaak in gesprek zijn, is het handig dat je hiervoor mailt naar info@imhnederland.nl. Dan nemen we contact met je op. 

Niet tevreden?

Alle IMH-professionals en IMH-behandelaren met wie wij samenwerken, zijn gediplomeerd en aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Zij volgen allen nascholing, ontwikkelen zich middels intervisie en/of supervisie en werken vanuit de laatste wetenschappelijke inzichten.  Ben je ondanks de grote zorgvuldigheid die zij hanteren niet tevreden, dan horen we dat natuurlijk graag. Neem hiervoor contact op met je betreffende behandelaar of mail ons naar info@imhnederland.nl Dan kijken we hoe we het kunnen oplossen. 

Wil je niet met je behandelaar of met onze organisatie overleggen, dan kun je gebruik maken van onze klachtenprocedure.