Ga naar de inhoud

Beeldschermtijd vaststellen voor jonge kinderen

Als ouder kun je er niet meer omheen. De meeste kinderen zijn nieuwsgierig naar de digitale wereld en willen steeds vaker spelletjes spelen op de iPad of jouw telefoon. Als je niet goed oplet zitten ze daarnaast ook nog uren voor de televisie. Beeldschermtijd is een onderdeel geworden van het dagelijks leven. Maar hoeveel schermtijd geef je je jonge kind?

Waarom is het belangrijk?

Het AD plaatste begin dit jaar dit artikel over het gebruik van beeldschermen onder jonge kinderen. Uit een meerjarig onderzoek van de Universiteit van Calgary blijkt namelijk dat: “kleuters die veel tijd doorbrengen met een beeldscherm, slechter scoren op ontwikkelingstoetsen dan hun beeldschermloze leeftijdsgenootjes. Daarnaast beïnvloed veel schermtijd de taal, spraak, beweging en de sociale vaardigheden van het kind.”

Kijktip van Zillah: “Wat ik heel verhelderend vond, was een uitzending van het kinderprogramma Het Klokhuis. Hierin bespraken zij het effect van het veelvoudig gebruiken van beeldschermen. Ze bespraken hoe je bijziend kunt raken door voor een langere tijd een beeldscherm dichtbij je ogen te houden. Veel ouders zijn zich hier vaak niet van bewust, laat staan jullie kind die zelf niet aan kan geven dat hij/zij last krijgt van de ogen. Na het kijken van deze uitzending kreeg ik zelf ook nieuwe inzichten en werd ik beter in het begrenzen van de beeldschermtijd van mijn eigen kinderen.

Adviezen

Er bestaan geen officiële richtlijnen over de schermtijd van jonge kinderen. Wel wordt er steeds meer onderzocht over het beeldschermgebruik onder jonge kinderen. Stichting Mijn Kind Online deed onderzoek naar het mediagebruik onder jonge kinderen (1). Dit rapport hebben wij gebruikt als uitgangspunt voor dit artikel.

  • 0 tot 2 jaar: vijf minuten per dag samen naar de tv-kijken;
  • 2 tot 4 jaar: vijf á tien minuten schermtijd per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 tot 6 jaar: tien tot vijftien minuten schermtijd per keer, tot maximaal een uur per dag;
  • 6 tot 8 jaar: maximaal een uur schermtijd per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten.

Wees je ervan bewust dat jij zelf de regels vaststelt. Doe vooral wat jij vindt wat goed voelt. Het belangrijkste is dat jij als ouder grenzen stelt.

Maak afspraken

Zorg dat je als ouders samen duidelijke afspraken maakt over hoeveel tijd je je kind gebruik laat maken van beeldschermen. Wanneer je kind iets ouder is, betrek je hem of haar ook bij het maken van die afspraken. Vertel daarbij ook dat het belangrijk is om ook andere dingen te doen zoals buitenspelen. Maak gebruik van een stopwatch of eierwekker om de tijd bij te houden. Zodra de wekker afgaat, of de stopwatch piept, weet je kind dat zijn/haar schermtijd voorbij is. Op deze manier leert je kind meer over regelmaat en voorkom je dat ze steeds langer op de iPad willen spelen of televisie willen kijken.

Een wekker is ook erg handig voor jezelf. Kinderen kunnen verdacht stil zijn wanneer ze achter een beeldscherm zitten, waardoor je vaak niet eens door hebt hoe snel de tijd gaat ;).

Het goede voorbeeld

Het blijft belangrijk om als ouder zelf het goede voorbeeld te geven. Probeer je eigen schermtijd dus ook te beperken hoe verleidelijk dat soms ook is. In plaats van samen een film te kijken, kunnen jij en je kind ook een spelletje spelen.

Mytimingcards

Om jou als ouder te ondersteunen tijdens het bepalen van de beeldschermtijd die je jonge kind krijgt, is Mytimingcards een leuke manier om samen afspraken te maken. Mytimingcards is een set die bestaat uit een contract, tijdskaarten, bonuskaarten een uitlegkaart en een timer.

De tijdskaarten bevatten onder andere plaatjes van de televisie, de computer, de telefoon en de iPad. Daarnaast is er de keuze uit 15, 30 en 60 minuten. Je overlegt samen hoeveel beeldschermtijd je kind per dag krijgt. Samen onderteken je het bijgeleverd contract. Bij gebruik van een beeldscherm levert je kind de juist kaart in en zet de timer aan. Als beloning kunnen bonuskaarten worden gegeven, waarop jij als ouder zelf een tijd kan aangeven. Gaat de timer af, dan gaat het beeldscherm uit en is het tijd voor iets anders!

Bestel jouw set voor €14,95 via deze link.

(1) Pijpers, Remco. Aap, nooit, muis. Stichting Mijn Kind Online

Hoeveel schermtijd geef jij je kind per dag?

Een greep uit ons aanbod

Samenwerking

Nieuwsbrief

Wil jij IMH materialen altijd bij de hand hebben? Tot 1 maart kun je bij ons een fysieke map met daarin een overzicht van IMH vaardigheden, modellen en materialen verkrijgen. Lees meer