Meteen naar de inhoud

IMH Gelderland-Midden

IMH Gelderland-Midden | Regionale ontwikkelingen & aanbod Infant Mental Health in Gelderland-Midden

Vind een IMH-professional of specifieke methode in Gelderland-Midden

In onze database staan gescreende (zorg)professionals & (zorg)organisaties uit de regio. Onze database bestaat uit portfolio’s van leden, die allen minimaal een IMH-scholing van 15 uur en actief werkzaam zijn met gezinnen met jonge kinderen. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en methodes zijn. Ben je IMH geschoold, wil je ook meedoen en vindbaar zijn voor ouders en professionals? ichtbaar zijn op onze website? Meld je dan aan voor ons Pakket 2 IMH netwerkzorg!

Zorgvuldig opstellen van een interventieplan

IMH Nederland vindt het belangrijk om bij aanvang van een interventieplan, zorgvuldig na te denken waarom je kiest voor welke interventie of combinaties van interventies. Dit betekent dat een zorgvuldige triage, gebaseerd op hypothesen nodig is, dat duidelijk is wie wat doet en hoe er geëvalueerd wordt. Hoe er tot een juiste interventieplan en samenwerking gekomen kan worden, wordt beschreven binnen de IMH-netwerkzorg. Elke professionals en organisatie houdt zijn eigen behandelverantwoordelijkheid, IMH Nederland faciliteert en stimuleert samenwerking. 

Regionetwerk Gelderland-Midden

Waarom intervisie in de regio Gelderland-Midden? 
Afgelopen periode hebben we een open intervisiegroep vormgegeven die een aantal doelen dient. Je kunt pas goed samenwerken als je elkaar kent. 

We starten vaak met nieuws uitwisselen en wachtlijsten bespreken. We nodigen elke intervisie iemand uit iets over z’n werkwijze met jonge kinderen en/of ouders te vertellen, bijvoorbeeld TOP-kinderfysiotherapie bij prematuren of Baby Thuiszorg. Soms werken we samen aan het in kaart brengen van behandelingen én netwerkpartners rond een specifiek thema, bijvoorbeeld eetproblemen. Iedereen die met zwangeren, baby’s, peuters én hun gezinnen werkt is hartelijk uitgenodigd om aan te schuiven. Na de pauze doen we intervisie met bestaande IMH modellen op situaties in gezinnen waar deelnemers mee zitten of hun brein over breken. Geef je hier op. Het is niet nodig om scholing gehad te hebben, er is geen drempel om deel te nemen. Liever elkaar leren kennen en inspireren dan thuis blijven aarzelen of je wel mee mag doen.

Kansrijke start is actief in Gelderland-Midden en omstreken
Proscoop is de organisatie die in Arnhem en omstreken samenwerking probeert te faciliteren en verbindingen tot stand probeert te brengen. Ze organiseren regelmatig live bijeenkomsten onder de noemer Kansrijke Start. Als je je abonneert op de nieuwsbrief of procesbegeleider Melissa Davina mailt, kun je je opgeven voor deze bijeenkomsten. 
 
Whatsappgroep en Siilo groepsapp
Sinds juni hebben we twee groepsapps met de trouwe intervisie leden. Doel? Snel kennis delen, behandelvormen en verwijs opties brainstormen en wachtlijst informatie uitwisselen. Wil je hierbij gevoegd worden? Laat het even weten met een appje of berichtje naar de contactpersonen van IMH Arnhem boven/ Peggy de Brouwer, Femmy Dapper/ Joukje Bartelet. Weet je niet hoe je Siilo moet installeren? Hier een beschrijving van de stappen. Het is simpel en veiliger voor casuïstiek dan Whatsapp. Whatsapp kan prima voor meer algemene vragen of elkaar snel even bereiken. 
 
Basiscursus IMH Gelderland-Midden en omstreken
Goed nieuws voor iedereen die zich wil bijscholen in Infant Mental health. De basiscursus IMH start januari 2023 in Arnhem. Docenten zijn Marilene de Zeeuw en Lotte van Drunen. Beiden hebben specifieke expertise op het vlak van zwangeren, baby’s, peuters en hun gezinnen. Wil jij de zorg in je eigen praktijk, in je ziekenhuis, je consultatiebureau, je wijkteam (en andere werkplekken) naar een hoger niveau tillen? Hartelijk uitgenodigd om je in te schrijven: zo leer je al die modellen kennen die je dagelijkse praktijk gaan verbeteren en je helpen om je collega’s goede feedback te geven op hun buikpijn in een moeilijke gezinssituatie. 
Wil jij ook op de hoogte blijven van de activiteiten in de regio Gelderland-Midden? Je kunt je via onderstaande button aanmelden op het nieuws uit jouw regio.
Aanmelden regionieuws Gelderland

Een IMH-basiscursus volgen tot Infant Family Associate? Of door voor Infant Family Practitioner?

Ik wil mij inzetten voor goede IMH netwerkzorg

Wij ondersteunen IMH-professionals om zo goed mogelijk en efficiënt samen te werken omwille van de juiste ondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen.  En als jij diezelfde missie hebt, dan je ben je welkom!

Wat krijg je
Onderlinge verbinding tussen professionals vinden we belangrijk bij IMH Nederland. Om hierin te faciliteren bieden we jou: 

  • Een inspirerende online community met IMH professionals uit heel Nederland, waarin je kennis en vraagstukken met collega professionals kunt delen.
  • Ruim 50 IMH-tools die voor je klaarstaan die je kunt gebruiken om werken vanuit de Infant Mental Health-visie goed vorm te geven.
  • Advies en ondersteuning vanuit IMH Nederland

IMH projecten in de regio Arnhem

Nu Niet Zwanger ondersteunt hulpverleners bij het aangaan van het intieme gesprek over kinderwens. Nu Niet Zwanger (NNZ) traint hulpverleners die de rol van aandachtsfunctionaris NNZ binnen hun organisatie op zich willen nemen. In Gelderland ondersteunen diverse gemeenten het programma Nu Niet Zwanger.

Kansrijke Start

Kansrijke Start is een landelijke campagne, om jonge kinderen een betere start te geven. Er wordt ingezet op betere samenwerking en de vorming van coalities via een subsidie die aan gemeentes wordt aangereikt. Meerdere Gelderse regio’s, zoals Gelderland-Zuid nemen deel. Lees meer wie er nog meer meedoen op Kansrijke Start lokale coalities.

Onrustige Baby netwerkzorg

Infant Mental Health zorg, dichtbij ouders voor als zij een onrustige baby hebben. In elke regio worden professionals specifiek opgeleid om vanuit netwerkzorg ouder en kind te begeleiden goed te begeleiden. Op helpmijnbabyhuilt.nl vind je meer informatie voor aanspreekpunten in deze regio.

PABO jonge kind

Iselinge Hogeschool en HAN hebben een expertisecentrum Jonge Kind die leerkrachten opleidt tot Jonge Kind Specialist. Tevens zetten ze zich samen met andere PABO’s in binnen het Expertisecentrum Early Childhood Education met projecten om binnen het basisonderwijs meer aandacht te krijgen voor deze leeftijdsgroep.

Integrale Vroeghulp

Voor ouders van kinderen met (vermoeden van) ontwikkelingsproblematiek in Gelderland. Er is een kernteam voor Gelderland-Oost en Arnhem. Meer informatie over Integrale Vroeghulp Gelderland.

De beste start voor elk kind

In dit project participeren aanstaande en jonge ouders, het medisch en sociaal domein en de gemeenten Ede, Arnhem en Duiven, als vertegenwoordigers van alle 15 gemeenten in de regio Gelderland-Midden. Lees meer over dit project van ZonMw: De beste start voor elk kind regio Gelderland-Midden

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je regio?

Aanmelden regionieuws Gelderland

Waarom Infant Mental Health netwerkzorg?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van de Infant Mental Health-visie. Het richt zich niet op één aspect van de groei of ontwikkeling van het  jonge kind, maar allerlei kennisgebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede netwerksamenwerking en het maken van één gezinsplan.

Infant Mental Health-professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut, aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij gezinnen met (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied en het indiviuele gezinslid, maar IMH behandelplannen zijn integraal van opzet, houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin, individuele kenmerken en de relaties onderling. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Volg ons ook op social media