IMH Arnhem / Gelderland

Regiopagina voor laatste ontwikkelingen m.b.t. (zorgaanbod) Infant Mental Health 

Infant Mental Health netwerk in Arnhem

Welkom op de pagina van IMH Arnhem. Met elkaar rollen we het werken vanuit de IMH-visie in de regio steeds verder uit. We bouwen samen aan een stevig netwerk, betrekken zo veel mogelijk organisaties en hebben samen intervisie. 


Regiocoördinatoren: 

Marilene de Zeeuw – klinische psycholoog , cognitief gedragstherapeut & IMH-specialist bij IMH Nederland & Rijnstate 
Contactgegevens: marilene@imhnederland.nl

Peggy Nahuijsen-de Brouwer – GZ-psycholoog & EMDR therapeut bij JeugdGGZ
Contactgegegevens: p.brouwer@jeugdggz.com

Femmy Dapper – GZ-psycholoog i.o. kllinisch psycholoog bij JeugdGGZ & Rijnstate
Contactgegevens: f.dapper@jeugdggz.com

Marilene de Zeeuw
Klinisch psycholoog, cognitief gedragstherapeut & IMH-specialist
Peggy Brouwer
GZ-psycholoog, & EMDR therapeut
Femmy Dapper
GZ-psycholoog i.o. klinisch psycholoog
Previous
Next

Regionetwerk Arnhem

Waarom intervisie in de regio Arnhem? 
Afgelopen periode hebben we een open intervisiegroep vormgegeven die een aantal doelen dient. Je kunt pas goed samenwerken als je elkaar kent. 

We starten vaak met nieuws uitwisselen en wachtlijsten bespreken. We nodigen elke intervisie iemand uit iets over z’n werkwijze met jonge kinderen en/of ouders te vertellen, bijvoorbeeld TOP-kinderfysiotherapie bij prematuren of Baby Thuiszorg. Soms werken we samen aan het in kaart brengen van behandelingen én netwerkpartners rond een specifiek thema, bijvoorbeeld eetproblemen. Iedereen die met zwangeren, baby’s, peuters én hun gezinnen werkt is hartelijk uitgenodigd om aan te schuiven. Na de pauze doen we intervisie met bestaande IMH modellen op situaties in gezinnen waar deelnemers mee zitten of hun brein over breken. Geef je hier op. Het is niet nodig om scholing gehad te hebben, er is geen drempel om deel te nemen. Liever elkaar leren kennen en inspireren dan thuis blijven aarzelen of je wel mee mag doen.

Kansrijke start is actief in Arnhem en omstreken
Proscoop is de organisatie die in Arnhem en omstreken samenwerking probeert te faciliteren en verbindingen tot stand probeert te brengen. Ze organiseren regelmatig live bijeenkomsten onder de noemer Kansrijke Start. Als je je abonneert op de nieuwsbrief of procesbegeleider Melissa Davina mailt, kun je je opgeven voor deze bijeenkomsten. 
 
Whatsappgroep en Siilo groepsapp
Sinds juni hebben we twee groepsapps met de trouwe intervisie leden. Doel? Snel kennis delen, behandelvormen en verwijs opties brainstormen en wachtlijst informatie uitwisselen. Wil je hierbij gevoegd worden? Laat het even weten met een appje of berichtje naar de contactpersonen van IMH Arnhem boven/ Peggy de Brouwer, Femmy Dapper/ Joukje Bartelet. Weet je niet hoe je Siilo moet installeren? Hier een beschrijving van de stappen. Het is simpel en veiliger voor casuïstiek dan Whatsapp. Whatsapp kan prima voor meer algemene vragen of elkaar snel even bereiken. 
 
Basiscursus IMH Arnhem en omstreken
Goed nieuws voor iedereen die zich wil bijscholen in Infant Mental health. De basiscursus IMH start januari 2023 in Arnhem. Docenten zijn Marilene de Zeeuw en Lotte van Drunen. Beiden hebben specifieke expertise op het vlak van zwangeren, baby’s, peuters en hun gezinnen. Wil jij de zorg in je eigen praktijk, in je ziekenhuis, je consultatiebureau, je wijkteam (en andere werkplekken) naar een hoger niveau tillen? Hartelijk uitgenodigd om je in te schrijven: zo leer je al die modellen kennen die je dagelijkse praktijk gaan verbeteren en je helpen om je collega’s goede feedback te geven op hun buikpijn in een moeilijke gezinssituatie. 

Intervisie regio Arnhem

Vind jij kwaliteit waarborgen belangrijk, durf je te reflecteren en te delen met andere (jongekind)professionals en ben je werkzaam in één van de 12 gemeenten rondom Arnhem?

We nodigen je van harte aan te sluiten bij deze regionale intervisie. Dit kan eenmalig, maar je kunt ook bij de andere bijeenkomsten aanwezig zijn. 

Data 2022
Dinsdag 20 september
Dinsdag 29 november

Tijd
19:30 – 21:30 uur (inloop vanaf 19:00)

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Heb jij ook interesse of wil je meer lezen? Dat kan via de button hieronder.

Wetenschappelijk onderzoek IMH NederlandIn onze database staan (zorg)organisaties uit Arnhem die Infant Mental Health getrainde professionals in dienst hebben. We vinden het namelijk belangrijk dat professionals die met jonge kinderen werken, denken en handelen vanuit eenzelfde visie. Daarom screenen we bij inschrijving of en zo ja, welke IMH- training professionals gedaan hebben. 

Zorgaanbod eenvoudig inzichtelijk via digitale portfolio’s

Onze database bestaat uit portfolio’s van leden. Organisaties en professionals geven in hun digitale portfolio aan wat hun expertise, zorgaanbod en interventiemethodes zijn. Als platform zijn we bovendien op de hoogte van de actuele wachtlijst.  Met deze informatie denken wij mee met verwijzers en matchen de hulpvraag met de juiste expertise. Zo hoef je als huisarts, jeugdarts of gemeente niet meer op zoek naar het beste aanbod en kan je aandacht uit gaan naar de zorg voor het gezin.

Kunnen we jou ergens mee van dienst zijn?  Neem vrijblijvend contact met ons op 

Deelnemende organisaties IMH regionetwerk

Waarom een Infant Mental Health professional?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Als je de visie en uitgangspunten kent, dan weet je dat dit een breed gebied is. En dat is ook het fijne van Infant Mental Health. Het richt zich niet op 1 aspect van de groei of ontwikkeling van het kind, maar allerlei gebieden komen samen. Dat biedt kansen voor een goede ketensamenwerking en het maken van 1 gezinsplan. 

Infant Mental Health professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op relaties en patronen die kunnen ontstaan bij (zeer) jonge kinderen en hun gezinsleden. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied, maar zijn integraal van opzet en het plan houdt ook rekening met de specifieke situatie van het gezin. Op die manier krijg je als ouder en/of verwijzer een totaal aanpak.

Over IMH Nederland

Samen met onze partners zorgen wij dat ouders het juiste antwoord krijgen op hun vragen in de opvoeding. Daarbij willen we dat de wens van ouders centraal staat en de informatie dichtbij huis gevonden kan worden. Dat betekent dat onze professionals op een nieuwe manier samenwerken om te zorgen dat kennis van specialisten beschikbaar is op het moment dat ouders daar behoefte aan hebben.  We matchen hulpvraag met het juiste aanbod, bieden scholing, hebben een online IMH-behandelomgeving, verkorten de keten en zetten ons in voor zorginnovatie.  Ook deelnemen? Meld je aan! 

Stel je vraag:

Heb jij een vraag over je zwangerschap, de opvoeding van je kleintje of over je rol als ouder? Je kan hiervoor bij je huisarts of consultatiebureau-arts terecht. Wil je onafhankelijk advies, of wil je samen met je verwijzer weten welke expert jou verder kan helpen, dan mag je gerust contact opnemen met het adviesteam van IMH Nederland. Wij staan dagelijks voor je klaar!

Volg ons ook op social media