Meteen naar de inhoud

Hoe pak je angst voor corona aan – deel 1

In een ingewikkelde periode, leer ik blijkbaar in een sneltreinvaart loslaten. Controle uit handen geven, plannen bevriezen en te accepteren wat is. Om niet te weten wat er morgen is, laat staan volgende week of over een half jaar. Iets wat voor mensen zoals ik, met een grote controlebehoefte en een hoofd vol angstkronkels, een aardige uitdaging is. Maar het is me de afgelopen twee weken aardig afgegaan. Hoe? Dat lees in je in dit blog.

Het is een ware rollercoaster…in sommige gezinnen waarschijnlijk meer dan bij ons. Wij hebben het geluk nog niet ziek te zijn geweest en wij hebben het geluk dat we beiden thuis kunnen werken. Wij staan niet in de frontlinie, maar kunnen genieten van het mooie weer en ontspannen dingen doen thuis. Uiteraard hebben wij thuis ook de ingewikkelde klus om thuiswerken te combineren met opvoeding en onderwijs geven. Maar op de vraag ‘hoe het met je gaat‘ van blogger Diana Kokkeler kan ik gerust zeggen dat wij een nieuw ritme gevonden hebben, samen met de kids. Je zou zeggen, prima toch?

Angst om ziek te worden

Met astma en een brein dat vooral in risico’s en doodsangsten denkt, is het echter wel een zoektocht geweest. Dagen heb ik nek – en schouderpijn gehad, vermoeidheid en een hoofd vol stof. De eerste twee weken waren heftig. Verkramping in mijn denken, van alle negatieve associaties. Geen ruimte om oplossingen te vinden, gericht op “ik wou dat het weer was zoals normaal”. Van nare scenario’s schieten elk half uur door mijn gedachten en een paniekgevoel. Continu…dat gevoel van gespannen zijn. Zweethanden, trillen en het gevoel dat je je eigen lijf niet kan vertrouwen. Het gevoel dat het morgen allemaal afgelopen kan zijn. Dat je NU NIET ZIEK mag worden, want anders moet je naar het ziekenhuis. Dat corona overal door de lucht zweeft. Sterker nog…dat het speciaal op zoek gaat naar mij, mijn slijmvliezen opzoekt. Het vliegt met een radartje door de lucht, uitgerust met een ultiem detectiesysteem voorzien van kunstmatige intelligentie. Het helpt ook niet dat ik ergens een kies heb, die nu begint te zeuren. Naar de tandarts gaan, voelt nu niet als een logische stap. Een paspoort aanvragen die verlopen is…er is geen haar in mijn hoofd die daar nu prioriteit aan geeft. Handen wassen, dat deed ik wel. De hele dag. En de cijfers volgen op het nieuws, het liefst nog met alle persoonlijke anekdotes en vlogs uit Italie.  

Hoe ga je om met overmatige angst - deel 1

In mijn werk begeleid ik ouders en kinderen met angstproblemen. Bovendien heb ik zelf mijn therapie-uurtjes ook al achter de rug. Ik weet dus…afwachten heeft geen zin, actief aan de slag wel! Juist als je nu thuis bent met kinderen, is het erg fijn als je hoofd met aandacht bij hen kan zijn en niet vol zit met allerlei draken of zoals we het in de angstprotocollen bij jongeren noemen, tomatenplantjes. Tomatenplantjes die snel groeien en gaan woekeren, als je ze voedt.

Daarom deze blog…als deel 1 van een reeks waarin we uitleg geven hoe je om kan gaan met angst. Althans overmatige angst, want een beetje angst of een unheimisch gevoel, is in de huidige situatie heel gezond. Dat is oké.

In dit blog sta ik stil bij het nut van terug laten keren van ontspanning. Zorgen voor ontspanning in je lijf, je denken en je doen. 

Tip 1: Aandacht voor je lijf

Hoe voel jij je op dit moment? Ben je relaxed? Zijn je spieren ontspannen en adem je rustig? Of voel jij je opgejaagd, zijn je schouders opgetrokken en je kaken geklemd? Is je hoofd kalm of chaotisch en druk? Zit je met verkrampte handen dit stuk te lezen? Voel je de adrenaline door je lijf gieren? Even stil staan…hoe zit je erbij? Neem het gewoon waar, zonder te oordelen. 

Wat zegt je lijf? Als je jezelf een cijfer zou geven hoe je erbij zit, welk cijfer zou je jezelf dan geven? 0 is dat je volledig ontspannen bent, 10 is dat je heel erg gespannen bent. 

Bedenk voor jezelf, wat kan jij doen om de spanning een beetje lager te krijgen? Helpt het om op verschillende momenten even zo’n moment in te ruimen om op te merken hoe het met je gaat? En om te merken of er verschil zit door de dag heen, in momenten van spanning en ontspanning? 

Maak tijd voor beweging! Als je veel binnen zit, met een lijf vol adrenaline dan is het een heuse uitdaging om je te ontspannen. De keuze maken om fysiek te gaan bewegen moet je dan echt maken. Het helpt als je er tijd voor inruimt (de uitdaging met kids, ik weet het maar het kan kort). Wat helpt jou? Een korte yogasessie of 7-minutes workout via youtube? Even springtouwen of met de kids op de trampoline springen? Gewoon doen...je voelt het positieve effect vrijwel altijd direct. 

Tip 2: Dankbaarheid als tegenhanger voor angst

Wist je dat jouw gedachtes een groot deel van je gevoel en je gedrag sturen? Anne Vink (GZ-psycholoog), zal daar in een volgend blog over angst, verder aandacht aan besteden. Maar nu je al bezig bent om met je angst aan de slag te gaan, kan je al wel vast aandacht besteden aan je gedachten. Want we weten uit de positieve psychologie, dat dankbaarheid een goede tegenhanger voor negatieve gedachten is. Mirjam Spitholt, docent gelukskunde, noemt dankbaarheid in haar boek “Wil je gelijk of wil je geluk” ook wel de binnenweg naar geluk. Je kan hier heel simpel mee oefenen…waar ben jij nu dankbaar voor? Wat heeft jouw vandaag al een blij gevoel gegeven? 

 

Elke dag aan het einde van de dag 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent...ik doe het al jaren. Het is een simpele manier om je hoofd te trainen te zoeken naar dingen die fijn en prettig zijn. Ook in deze periode die stressvol is, zijn er altijd wel 3 momenten te vinden. 

Tip 3: stop met het voeden van je angsten

Heel veel angstgedachten gaan over de toekomst. Wat als ik dit doe…dan gebeurt dat. Als je al jaren zo denkt, buig je dat niet zomaar om. Iedereen met angstklachten, heeft vast in alle verschillende zelfhulp-boeken wel gelezen dat veel van die angsten bijna nooit uitkomen. En als ze wel uitkomen, kan je ze aan. Alleen: hoe krijg je die gedachten uit je systeem? 

Het helpt om niet steeds informatie over je angstgedachte op te zoeken. Het coronanieuws online is zo divers, dat je brein alle ruimte heeft om juist die informatie tot zich te nemen die de angstgedachte ondersteunt. Angst is net zoals corona, het zoekt een bodem waar het goed op kan overleven. Kortom: met nieuwe voeding, laat je de tomatenplantjes alleen maar meer groeien. Dus reguleer je behoefte om veel te weten over corona. Ik kijk nu nog maar 1 keer naar het nieuws…en dat geeft heel veel ruimte om de rest van de dag met de “gewone” dingen bezig te zijn. 

Het helpt ook om goede informatie te kennen over hoe corona werkt. Kortom: educatie over corona…iets wat nu pas een beetje op gang komt in eenvoudige lekentaal. Zo begreep ik eerder niet waarom handen wassen met zeep nuttig is. Mijn hersenen maakte er haar eigen angstkronkels van, corona verspreidt zich vast via de wasbak verder. Maar met informatie van een verpleegkundige en met deze animatie snap ik nu waarom ik handen was. Ga dus op zoek naar tegenargumenten voor je denkfouten. 

Welke informatie heb jij nodig om jezelf wat meer gerust te stellen? Vraag het ons adviesteam en we gaan er mee aan de slag.  

Ga aan de slag

Angst…het hoor bij het leven en niet alle angstgevoelens hoeven we om te buigen. Maar als je voelt dat de angst je meer in de greep heeft dan je lief is, ga er dan mee aan de slag. Kijk wat jou gerust stelt, waar je ontspannen van wordt, wat je afleidt en ervoor zorgt dat je weer even in een andere flow komt. Al is het in het begin maar 5 minuten, of een half uur.
Het is mij gelukt de afgelopen 2 weken, dan gaat het jou vast ook lukken.

Zet ‘m op!