Dit blog is opgesteld aan de hand van informatie op de website van www.kinderneurologie.nl

Wat is epilepsie?
Epilepsie is een aandoening waarbij kinderen en volwassenen last hebben gehad van meer dan één epilepsieaanval binnen één jaar. Hebben van één enkele epilepsieaanval is dus niet voldoende om te spreken van epilepsie, pas na het doormaken van meerdere aanvallen wordt gesproken van epilepsie. Ook moeten de aanvallen spontaan zonder directe aanleiding zijn ontstaan. Een verwarring die bijvoorbeeld kan ontstaan is bij jonge kinderen wanneer ze koorts hebben. De aanvallen worden dan koortsstuipen genoemd, wanneer oudere kinderen (ouder dan 5-6jaar) aanvallen krijgen bij koorts dan wordt dit wel epilepsie genoemd.

Een op de 50-100 kinderen heeft op kinderleeftijd last (gehad) van epilepsie. Het komt dus best vaak voor. Het kan op alle leeftijden voorkomen van babyleeftijd tot puberleeftijd, tot seniorenleeftijd. Op kinderleeftijd komt epilepsie het meest voor bij baby’s en jonge kinderen.

Wat is de oorzaak?
Tijdens een epilepsieaanval zijn grote groepen hersencellen overactief terwijl dit niet de bedoeling is. Wanneer deze hersencellen normaal een functie hebben bij het regelen van bewegen van de arm, dan kan door de overactiviteit een schokkende beweging van die arm ontstaan. Er bestaan verschillende redenen waarom hersencellen overactief kunnen worden. Een veel voorkomende reden is een aanlegfout van de hersenen, een verandering in het erfelijk materiaal of een beschadiging van de hersenen.

Ziekenhuis, Teddy, Ziek, Bed, Mitbringsel, Pep-Talk

Wat zijn de symptomen?
De symptomen van een epilepsieaanval zijn heel verschillend en hangen sterk af van welk gedeelte van de hersenen onbedoeld actief is geworden. De meeste epilepsie aanvallen ontstaan plotseling zonder dat er een duidelijke reden voor is. Van het ene op het andere moment verandert het gedrag van het kind. Bij een klein deel van de kinderen is er wel een aanleiding voor het ontstaan van epilepsie aanvallen, zoals bijvoorbeeld lichtflitsen. Soms zorgt een bepaald geluid of heel zelden het eten van een bepaald voedsel voor het ontstaan van een epilepsie aanval (dit wordt reflex-epilepsie genoemd). Een aantal andere symptomen zijn: bewusteloos raken, schokkende bewegingen, verstijven (of juist verslappen), blauwe kleur (vanwege tijdelijk niet adem kunnen halen), schuim op de mond, tong bijten, braken, ogen (open, gesloten, snel schokkende bewegingen), urine laten lopen, snelle hartslag. De meeste aanvallen duren enkele minuten en zijn binnen vijf minuten van zelf weer gestopt. Soms duurt een aanval maar enkele seconden. Na een heftige aanval s het lichaam vaak uitgeput, waardoor kinderen na een aanval in slaap kunnen vallen. Na een korte aanval kan een kind ook weer verder gaan waar het voor de aanval mee bezig was.

Ontwikkeling
Het hebben van epilepsieaanvallen kan van invloed zijn op de ontwikkeling. Een groot deel van de kinderen met weinig epilepsieaanvallen ontwikkelt zich normaal. Wel komen leerproblemen, dyslexie en ADHD vaker voor bij kinderen met epilepsie. Kinderen die regelmatig epilepsie aanvallen hebben, gaan vaak minder snel vooruit in hun ontwikkeling. Kinderen die heel vaak epileptische aanvallen hebben, kunnen ook achteruitgaan in hun ontwikkeling. Zij verliezen dan vaardigheden die zij voorheen wel beheersten, dit is bij een klein deel van de kinderen met epilepsie het geval.

Of epilepsie erfelijk is, hangt af van de oorzaak van de epilepsie. Wanneer de epilepsie veroorzaakt wordt door een foutje in het erfelijk materiaal, dan hebben broertjes en zusjes wel een vergrote kans om zelf epilepsie te krijgen.

Er bestaan erg veel verschillende vormen van epilepsie. Op de website van kinderneurologie staan de verschillende vormen en meer informatie over epilepsie uitgebreid beschreven.

  • Share This Story

about author

Anouk van Vossen

anouk@imhnederland.nl

Hoi! Ik ben Anouk en wat leuk dat je mijn blog leest. Ik ben trainee bij het zorgkantoor in Apeldoorn en projectleider bij IMH Nederland. Daarnaast ben ik mij aan het specialiseren voor Infant Mental Health. Het is voor mij belangrijk om goed te kijken en luisteren naar wat ouders en kinderen nodig hebben. Dat is niet altijd vanzelfsprekend in de zorg, want ik zie vaak dat teams vast blijven zitten in regeltjes en (oude) afspraken. Dat kan anders en daar zet ik mij voor in! In mijn vrije tijd houd ik van veel gezelligheid en vind ik het heerlijk om buiten te zijn.