Voor ouders

Voor vaders en moeders die zoeken naar betrouwbare informatie

Er is veel informatie te vinden rondom corona, zwangerschap en het jonge kind. Wij hebben hier de informatie voor jou gebundeld.

Vind een professional

Het kan soms fijn zijn dat een professional met je meekijkt naar de vragen die je hebt over de opvoeding. Op deze pagina vind je een expert bij jou in de buurt.

Aan de slag

Handige werkbladen, video’s en tools voor jou als ouder. Je vindt ze hier!

Blog

Betrouwbare informatie in blogvorm…geschreven door experts en ouders.

Infant Mental Health

Wat is dat nu, IMH? Het is geen term die erg bekend is onder ouders, maar het gaat wel alle ouders aan. Gek eigenlijk! IMH staat voor Infant Mental Health en het gaat over de gezondheid van je kind. Die gezondheid begint al veel eerder dan ouders meestal denken, namelijk al bij de kinderwens. Al vanaf dat moment worden de eerste wortels gelegd. De wortels van de hechting, maar ook van de lichamelijke ontwikkeling en de psychische ontwikkeling. Er valt veel over te vertellen…dat kun je uitgebreid lezen in het blog “IMH.. wat betekent het eigenlijk?“. Je kunt Infant Mental Health vergelijken met de wortels van een boom. Als die goed gevoed worden, krijg je een stevige boom die bestand is tegen weer en wind en mooi in bloei staat. Dat is natuurlijk wat jij als ouder voor je kind wil en daar ondersteunen we jou bij!

Tijdens eerste 1001 dagen groeien de wortels van de mens het meest. Het is in die fase erg belangrijk om de boom te voorzien van goede voeding. Je hoeft dat niet alleen te doen, het voeden van kinderen die je met elkaar. Wij ook een beetje, door je input te geven waar je weer mee verder kan.

Vader of moeder worden is een eigen ontwikkelproces

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat veel aandacht uit naar de groei van je kleine en naar jouw lichamelijke conditie. Gelukkig wordt er ook altijd gevraagd hoe het met je gaat. Maar hoe gaat het eigenlijk echt met je als je ouder wordt? 

Want ook jij bent hard aan het ontwikkelen als je een kleintje krijgen. Het gaat om de praktische voorbereiding, maar ook om de emotionele voorbereiding. Het is echt een overgangsfase en je mag tijd nemen om daar aan te wennen. Het ouderschap krijgt daarom een belangrijke plek binnen Infant Mental Health. Want we weten dat als het goed gaat met ouders, het ook goed gaat met de kinderen. 

Antwoord op jouw vraag?

Heb jij een vraag over je zwangerschap, de opvoeding van je kleintje of over je rol als ouder? Je kan hiervoor bij je huisarts of consultatiebureau-arts terecht. Wil je onafhankelijk advies, of weten welke expert jou verder kan helpen, dan mag je gerust met het adviesteam van IMH Nederland bellen. Wij staan dagelijks voor je klaar.

IMH Adviesteam

Volg ons ook op social media