Voor ouders

Voor vaders en moeders die zoeken naar betrouwbare informatie

Er is veel informatie te vinden rondom corona, zwangerschap en het jonge kind. Wij hebben hier de informatie voor jou gebundeld.

Vind een professional

Het kan soms fijn zijn dat een professional met je meekijkt naar de vragen die je hebt over de opvoeding of ontwikkeling van je kind. Op deze pagina vind je een expert bij jou in de buurt.

Samen-tekening-maken IMH Nederland

Aan de slag

Handige werkbladen, video’s en tools voor jou als ouder. Je vindt ze hier!

Blog

Betrouwbare informatie in blogvorm…geschreven door experts en ouders.

Wat is Infant Mental Health

Wat is dat nu, IMH? Het is geen term die erg bekend is onder ouders, maar het gaat wel alle ouders aan. Gek eigenlijk! IMH staat voor Infant Mental Health en het gaat over de gezondheid van je kind. Die gezondheid begint al veel eerder dan ouders meestal denken, namelijk al bij de kinderwens.  Vanaf dat moment worden de eerste wortels gelegd. De wortels van de hechting, maar ook van de lichamelijke ontwikkeling en de psychische ontwikkeling. Er valt veel over te vertellen…dat kun je uitgebreid lezen in het blog “IMH.. wat betekent het eigenlijk?“. Je kunt Infant Mental Health vergelijken met de wortels van een boom. Als die goed gevoed worden, krijg je een stevige boom die bestand is tegen weer en wind en regelmatig mooi in bloei staat. Dat is natuurlijk wat jij als ouder voor je kind wil en daar ondersteunen we jou bij!

Opvoeden doe je samen
Tijdens de eerste 1000 dagen (zwangerschap en de eerste 2 levensjaren) groeien de wortels van de mens het meest. Het is in die fase erg belangrijk om de boom te voorzien van goede voeding. Die voeding, bestaat bij jonge kinderen uit aandacht en  veiligheid van ouders. Maar je hoeft dat niet alleen te doen, het opvoeden van kinderen doe je met elkaar. Met familie, met vrienden, met belangrijke andere verzorgers. Wij ook een beetje, door je input te geven waar je weer mee verder kan.

Binnen Infant Mental Health stellen we daarom de band tussen ouder en kind en het veilig kunnen opgroeien centraal. Want hoe fijner het is voor jonge kinderen, hoe meer energie ze kunnen besteden aan het leren van al die dingen die ze nodig hebben voordat ze naar school gaan. 

Hersenontwikkeling

De  hersenen van jonge kinderen kan je vergelijken met de wortels van de boom. De hersenen zijn dus heel belangrijk. Ze sturen van alles aan zoals emoties, taal en motoriek. Vanaf het eerste moment in de buik tot aan het 2e jaar groeien de hersenen explosief.  Sneller dan in andere levensfasen. Hersencellen die we veel gebruiken gaan steeds beter samenwerken, anderen die we niet nodig hebben verdwijnen. Hersenen werken dus heel efficient, ze behouden wat ze nodig hebben.

En ze onthouden goed! Ook al kunnen kleine kinderen het met woorden nog niet uitleggen, we weten uit onderzoek dat zelfs hele jonge baby’s geluiden, geuren en vormen prima herkennen. Binnen de Infant Mental Health wordt ook wel gesproken over de “competente baby”, baby’s kunnen al veel meer dan wij als volwassenen denken. Interessant toch?

Vader of moeder worden is een proces

Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat veel aandacht uit naar de groei van je kleine en naar jouw lichamelijke conditie. Gelukkig wordt er ook altijd gevraagd hoe het met je gaat. En als het goed is ook hoe met je partner gaat. Maar hoe gaat het eigenlijk echt met je als je ouder wordt? 

Want ook jij bent hard aan het ontwikkelen als je een kleintje krijgen. Het gaat om de praktische voorbereiding, maar ook om de emotionele voorbereiding. Het is echt een overgangsfase en je mag tijd nemen om daar aan te wennen. En wist je dat ook ouders allerlei veranderingen in hormonen en het brein doormaken tijdens deze levensfase? Het ouderschap krijgt daarom een belangrijke plek binnen Infant Mental Health. Want we weten dat als het goed gaat met ouders, het vaak ook goed gaat met de kinderen. 

Waarom een Infant Mental Health professional?

Infant Mental Health richt zich op een gezonde ontwikkeling van jonge kinderen en hun ouders. Zoals je hierboven leest, dat is dus een breed gebied. En dat is ook het fijne van Infant Mental Health. Het richt zich niet op 1 aspect van de groei of ontwikkeling van het kind, maar allerlei gebieden komen samen. 

Infant Mental Health professionals hebben naast hun eigen basisberoep, zoals kinderarts, kinderpsycholoog of kinderfysiotherapeut aanvullende scholing gehad. Daardoor letten ze op verbanden en patronen die kunnen ontstaan bij (zeer) jonge kinderen. Behandelplannen zijn niet alleen gericht op het eigen vakgebied, maar zijn integraal van opzet en het plan houdt ook rekening met jullie specifieke situatie. Op die manier krijg je als ouder een totaal aanpak.

Antwoord op jouw vraag?

Heb jij een vraag over je zwangerschap, de opvoeding van je kleintje of over je rol als ouder? Je kan hiervoor bij je huisarts of consultatiebureau-arts terecht. Wil je onafhankelijk advies, of weten welke expert jou verder kan helpen, dan mag je gerust contact opnemen met het adviesteam van IMH Nederland. Wij staan dagelijks voor je klaar.

IMH Adviesteam

Volg ons ook op social media