Ga naar de inhoud

3x Tips om met aandacht de verbinding aan te gaan met je kind

Als moeder wil ik niets liever zien dan dat mijn kind vol vertrouwen de wereld in stapt. Dat hij kan groeien vanuit zijn natuurlijke nieuwsgierigheid. Dat hij het beste in zichzelf naar boven kan halen. Om dit te bereiken heeft hij echter wel een gevoel van veiligheid nodig. Een onveilig gevoel maakt ons immers onzeker. Ik kan hem deze veiligheid geven door met hem verbonden te zijn. Hiervoor heb ik echter wel de verbondenheid met mezelf nodig. Ben ik gestrest? Zit ik met mijn hoofd nog bij mijn werk? Hij prikt er meteen doorheen.

1. Verbinding met mezelf

Om verbonden te raken met mijn kind, moet ik eerst verbonden zijn met mezelf. Kinderen zijn als een spiegel. Ze voelen haarfijn aan hoe jij je voelt en geven dit terug in hun gedrag. Ben je boos, ben je onzeker of ben je juist heel vrolijk? Zij gaan mee in jouw gemoedstoestand. 

Gelukkig heb jij invloed op hoe jij je voelt. Door in verbinding te zijn met jezelf, weet jij hoe jij je voelt en wat hieraan ten grondslag ligt. Hierna kun jij kiezen hoe je hiermee omgaat.

  1. Ben ik gestrest? Ik zoek eerst een manier om de stress kwijt te kunnen voordat ik de verbinding met mijn kind aan ga. 
  2. Ben ik onzeker? Ik heb eerst de verbinding met een ander nodig om me weer zekerder te voelen, voordat ik de verbinding met mijn kind aan ga. 
  3. Ben ik moe? Ik heb eerst meer energie nodig, voordat ik de verbinding met mijn kind aan ga. 
  4. Ben ik vrolijk? Ik zoek mijn kind op en ik ga de verbinding aan.

Je hebt natuurlijk niet altijd de mogelijkheid en de tijd om eerst met jouw gevoelens te dealen, voordat je de verbinding met je kind aangaat. Door je alleen al bewust te zijn van je gemoedstoestand, kun je voorkomen dat je op de automatische piloot reageert. 

Als ik gestrest ben, reageer ik vaak kortaf. Hierdoor kan mijn kind zich afgewezen voelen, in plaats van verbonden. Als ik me bewust ben van mijn stress, kan ik met een paar keer rustig ademhalen reageren vanuit meer rust. Hierdoor kan ik de verbinding wel aan gaan. 

2. Mentale ruimte

Je kunt de verbinding met je kind het beste aangaan als jij lekker in je vel zit. Als jij rust hebt in je hoofd, heb je veel meer ruimte om je kind te lezen en om te reageren vanuit verbinding. 

Mentale ruimte creëer je door goed voor jezelf te zorgen. Dit kost tijd, die ten koste gaat van de tijd samen met je kinderen. Het verhoogd wel de kwaliteit van de tijd die jullie samen doorbrengen. Deze kwaliteit gaat boven de kwantiteit. Uiteindelijk krijgt je kind hier meer zelfvertrouwen van. 

Zit ik met mijn hoofd nog bij mijn werk? Ik maak eerst een wandeling voordat ik naar huis ga of voordat ik de kinderen van school haal. Zo heb ik even de tijd om te schakelen tussen mijn werk en het gezinsleven. Het geeft mij de ruimte in mijn hoofd om met aandacht de verbinding aan te gaan. Ik ben dan misschien 10 min later bij de school of de opvang, maar kan wel met kwaliteit de verbinding aangaan. 

3. Zorgen voor jezelf

Goed zorgen voor jezelf doe je door voldoende te bewegen, gezond te eten, voldoende te ontspannen en te slapen. Hoeveel en wanneer? Voor iedereen is er een andere ideale combinatie. De een moet vooral 4x in de week intensief sporten. De ander heeft voldoende aan iedere dag een wandeling, maar moet wel minstens 8 uur slapen per nacht. 

Zoek voor jezelf uit wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Want als mama of papa zich goed voelt, dan gaat het goed met het gezin. 

Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is zwangerschaps- en mamacoach. Wil je meer weten over Hanny of Best9Moms? Neem dan een kijkje op haar website of volg haar op Instagram of Facebook.

Samenwerking

Nieuwsbrief